Maria Wessman Klintberg, Karin "Kickan" Holmberg och Eva Sjöstrand
Erfaren musikal-trio. De gör en ny musikal till gotländsk folkmusik igen. Foto: Håkan Erlandsson/Sveriges Radio

Nyskriven musikal på Gotland om flykt

2:38 min

Kulturskolans nya musikal Borta är Hemma handlar om de nära 10­000 baltflyktingarna som Gotland tog emot 1944. Audition om en vecka - premiär i vår.

Precis som musikalen Ajvide Maria om Igelkottsflickan har gotländsk folkmusik fått nya texter i Borta är Hemma. Och det är samma gäng som ligger bakom.

Även nu har Eva Sjöstrand skrivit texten, Maria Wessman Klintberg producerar och det är Karin "Kickan" Holmberg som regisserar, och hon räknar med att ungdomarna som ska ha rollerna kommer lösa allt hon inte vet idag.

– Jag ska bara vara en spelledare som håller i det, men de kommer att göra de geniala sceneriförslagen och gen mig inpulser till hur man kan tolka, säger regissören.

Att många såg 500-600 flyktingar till Gotland som ett problem fick Eva Sjöstrand att tänka på när ön utan problem tog emot tusentals balter.

– Våra mormödrar och farmödrar de stod och kokade soppa nere på gamla Pav. 3000 personer utspisade de tre gånger om dagen, här finns en historia att berätta, säger hon.

Premiären blir lördagen den 19 maj 2018, men redan nästa vecka är det audition för de ungdomar som vill ha en roll i musikalen.

– Vi söker elever från mellanstadieåldern och uppåt, säger producenten Maria Wessman Klintberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".