Klintehamn. Flygfoto: Gunnar Britse
Farleden till Klintehamn har tidigare fått statligt underhållsstöd. Flygfoto: Gunnar Britse

Ny nationell transportplan presenteras för regeringen

0:55 min

Trafikverket lämnar nu sitt förslag på satsningar på infrastruktur för åren 2018-2029. Förslag som regeringen tar ställning till våren 2018.

Det handlar om 622,5 miljarder kronor. Det är hundra miljarder mer än i den gällande nationella planen.

Det är alltså större ekonomiska ramar för åtgärder, i den statliga transportinfrastrukturen, under åren 2018-2029, jämfört med tiden 2014-2025. (522 miljarder kronor)

Trafikverket har haft i uppdrag att använda 333,5 miljarder av pengarna till "utveckling av transportsystemet", 125 miljarder ska användas till att vidmakthålla statliga järnvägar och 164 miljarder kronor används till de statliga vägarna; bärighet, tjälsäkring och medfinansiering till enskilda vägar finns i den potten.

Det är på regeringens uppdrag som Trafikverket tagit fram det förslag som presenteras idag. Regeringens uppdrag löd: Ta fram förslag till "nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet och trafikslagsövergripande länsplaner för regional transportinfrastruktur".

P4 Gotland har förstås försökt ta reda på vad den nationella planen kan tänkas innehålla för gotländsk del; finns någon bro till Fårö nämnd under den tid som nu överblickas? Men locket ligger på. Ingenting ur innehållet kommenteras förrän regeringen fått planen. Det sker torsdag eftermiddag.

Den som vill följa hur Trafikverket lägger fram sitt förslag till regeringen kan följa presentationen på regeringens hemsida; regeringen.se med start 12.30. Dock direktsänds inte den del i den nationella transportplanen som gäller Region Stockholm - alltså Stockholms län och Gotland.

 Transportplanen skickas ut på remiss innan regeringen tar beslut om planen i mars 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".