Arkivbild: Migranter tas ombord på Kustbevakningens fartyg KBV 002.
1 av 3
Arkivbild: Migranter tas ombord på Kustbevakningens fartyg KBV 002. Foto: Kustbevakningen.
Migranter tas ombord på Kustbevakningens fartyg KBV 002.
2 av 3
Migranter tas ombord på Kustbevakningens fartyg KBV 002. Foto: Arkivfoto: Kustbevakningen.
Triton i Stockholm
3 av 3
Kustbevakningens fargyt Triton i Stockholm. Foto: Arkivfoto: Maja Suslin/TT

Triton lämnar Medelhavet

2:50 min

Kustbevakningens insats i Medelhavet avslutas. Fartyget har patrullerat vattnen mellan Italien och Libyen och räddat 2 374 flyktingar och migranter.

Ekot har pratat med den nuvarande befälhavaren Claes Jakobsson över fartygets satellittelefon från Catania på Sicilien där besättningen förbereder sig för hemfärden.

Han säger att han är nöjd med insatsen, men att den stundtals har varit påfrestande för besättningen.

– Vi har ju råkat ut för en del fall där man har tagit hand om sjuka och skadade. Och sedan en del avlidna människor också, säger han.

I flera år har Kustbevakningen i olika insatser deltagit i EU:s gränsbevakning på Medelhavet. Huvudsyftet har varit att övervaka unionens yttre gräns, men en viktig funktion har blivit att rädda flyktingar och migranter som försökt ta sig till EU i trånga och undermåliga gummibåtar.

Tidigare patrullerade Kustbevakningen vattnen mellan Turkiet och Grekland i insatsen Poseidon. Efter att Grekland slöt ett flyktingavtal med Turkiet i mars 2016 har allt fler flyktingar och migranter i stället valt den så kallade Centrala medelhavsrutten.

Därför har Triton sedan den 1 juni i stället bevakat havet mellan Italien och Libyen.

Under sommaren har KBV 002 Triton räddat 2 374 människor på Medelhavet i 22 räddningsinsatser. Besättningen har påträffat 19 döda personer.

Den senaste månaden antalet flyktingbåtar i området minskat kraftigt och Triton har inte varit inblandad i någon räddningsinsats.

– Vår bedömning är att det är ansträngningar från de libyska myndigheterna att försöka begränsa den organiserade flyktingströmningen som har gjort att det har minskat, säger Claes Jakobsson.

Har det varit en lyckad insats på Medelhavet för Tritons del?

– Ja,absolut. Även om vi kanske bara har haft hälften så många sjöräddningsfall jämfört med vad vi gjorde för två år sedan så har det blivit många fler gränskontrolluppdrag där vi kontrollerar flödet av båtar som kommer in i Europa.

Tritons besättning består av 17 kustbevakare, sex poliser och två sjukvårdare från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Också en eller två sambandsmän från Italien har befunnit sig på fartyget under patrulleringarna.

Om ungefär två veckor väntas fartyget återvända till Slite på Gotland. Kustbevakningen har i nuläget inga nya planer på att skicka fartyg till Medelhavet.

Arbetet har till största delen finansierats av EU:s gränskontrollmyndighet Frontex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".