Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Flygfotot över Idån visar att dammarna är fulla.
Peter Landergren ser på flygfotot över Idån att dammarna är fulla. Foto: Katarina Hedström
Lyssna
(1:34 min)

Havsöringarna ska leka bättre i Idån

Publicerat söndag 3 september 2017 kl 07.30

Dammarna intill Idån ska rensas. Då blir öringarnas lekplatser i ån bättre. Länsstyrelsen satsar 50 000 kronor för att förbättra fiskereproduktionen i Idån.

Idån mynnar ut i Västergarn. Nära mynningen ligger Paviken, den avsnörda gamla havsviken med stora natur- och kulturvärden. Men innan Idån kommer till Västergarn har den också ringlat sig fram genom Eskelhem, där det vid Sojvide finns ett par dammar vid sidan om själva ån.

– Det är ett väldigt fint biotop-skyddat område nerströms med alldeles utmärkta lekplatser för havsöring. Man vill inte att sediment lägger sig på de fina grusbottnarna där, säger Peter Landergren.

Dammarna intill Idån är ganska fulla nu, av gegga som man inte vill ha nedströms. Dammarna har därmed gjort det de skulle - fånga upp sediment som inte är önskvärt i den mycket viktiga leklokalen för havsöring en bit därifrån. När Peter Landergren ser på ett flygfoto över området ser han att det är dags för rensning och grävning.

– Dammarna är väldigt ljusa i fotot. Bottnen är nära ytan, säger Landergren.

Dammarna konstruerades med miljöstödspengar 2010, för sju år sedan. Och även nu är det stödpengar som används för att rensa. Länsstyrelsen har beslutat att avsätta 50 000 kronor för att Idån ska må bättre.

I beslutet står att åtgärden ligger väl i linje för arbetet med att uppnå miljömålet "Levande sjöar och vattendrag" och ingår som en åtgärd i det lokala åtgärdsprogrammet för västra Gotland inom vattenförvaltningen. Pengarna kommer från Havs- och vattenmyndigheten.

Ska arbetet utföras i år måste de ske i september-oktober, innan havsöringen går upp i ån för att leka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".