Slakteriet i Visby.
1 av 2
I början på nästa år ska slakteriet i Visby börja finstycka och paketera kött. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Fredrik Sundblad Gotlands slakteri.
2 av 2
Fredrik Sundblad är platschef på Gotlands slagteri i Visby. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Tjugo nya jobb på slakteriet i Visby

1:51 min

Som ett resultat av beslutet att flytta produktionen från Stockholm till Visby, behöver Gotlands Slagteri anställa ett tjugotal nya medarbetare.

Det är inte bara statliga myndigheter som flyttar jobb till Gotland. Även Svenskt butikskött, som äger Gotlands slagteri, gör det, berättar Fredrik Sundblad, platschef på slakteriet i Visby. 

– Det är en jättespännande utveckling. Sedan 2010 har vi investerat i vår anläggning, vi har gått från 57 anställda till 160 i dagsläget. Och i och med beslutet som vi fattade i våras, att flytta vår verksamhet i Stockholm till Gotland så behöver vi nyanställa personer, omkring tjugo stycken. 

Det var i februari i år som Svenskt butikskött meddelade att man lägger ner produktionsverksamheten i Slakthusområdet Stockholm och flyttar den till Gotland. Orsaken är dels att Stockholms stad har andra planer för Slakthusområdet, men också att Svenskt butikskött satsar hårt på att marknadsföra varumärket Smak av Gotland. 

– Vi vet att Gotland upplevs som väldigt positivt, det är ett starkt varumärke i grunden. Och vi vill givetvis, tillsammans med andra livsmedelsföretag på Gotland, spinna vidare på den linjen, säger Fredrik Sundblad. 

I dag slaktas och grovstyckas gotländska djur i Visby, men skickas sen till Stockholm för finstyckning och paketering. Vilket innebär att gotländskt kött som säljs i gotländska butiker, ofta har varit i Stockholm och vänt.

Men nu kommer dessa transporter inte längre att behövas. 

– I och med att vi flyttar vår verksamhet från Stockholm och hit så kommer vi att ha sista delen av förädlingssteget här hos oss också. Så vi kommer att slakta, stycka, finstycka och paketera på Gotland. 

Men, även om slakteriet inte längre behöver skicka kött till Stockholm, så är det många butiker som får sina sina varor från ett centrallager. Som ligger i Stockholm. 

– Vi har en viss lokal distribution till butiker på Gotland i dag. Hur det kommer att se ut framöver vet jag inte. Men trenden de senaste åren har ju varit att samla distributionen till vissa punkter i Stockholmsområdet och sedan därifrån gå till butik, konstaterar Fredrik Sundblad. 

De anställda på slakteriet i Stockholm har erbjudits att flytta med till Gotland - men ingen har tackat ja till erbjudandet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".