Arbetsförmedlingen i Visby.
1400, eller 5% av öns arbetskraft är inskriven på Arbetsförmedlingen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Arbetsförmedlingen hoppas personal följer med jobb till ön

2:09 min

Gotland har den lägsta andelen arbetslösa i landet, så det blir inte lätt för Arbetsförmedlingen att matcha de nya jobben med personal.

Mattias Sippmanne på Arbetsförmedlingen hoppas att så många som möjligt flyttar med jobben som flyttas till Visby, och att de tar med sig familjen också. Men erfarenheten är att många inte flyttar med jobbet. Däremot kan anställda på företag och myndigheter som finns på ön byta jobb.

– Man kanske knycker personal eller kompetens här på ön. Sen har vi de här personerna som är inskrivna hos oss. Där är det viktigt att vi, kanske tillsammans med arbetgivarna, regionen kanske föräldrarna uppmuntrar till att mans studerar vidare så att man får den kompetensen som arbetsmarknaden käver, säger han.

Slakteriet flyttar 20 tjänster från stockholm till Visby, men det finns inga arbetslösa slaktare eller styckare på Gotland.

– Det krävs utbildning och erfarenhet, det är ett svårt yrke, säger Mattias Sippmanne.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".