Clas Svahn, vice ordförande i UFO Sverige.
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Hör om oförklarade fenomen på Gotland

3:28 min

Fenix nördcafé i Visby handlar om oförklarliga fenomen. Clas Svahn från UFO Sverige är gäst, och i P4 Gotland berättade han om ett par oförklarade fenomen på ön 1957 och 1974.

Clas Svahn har ägnat sig åt att hitta förklaringar till oidentierade ljusfenomen och flygande föremål sedan han var 16 år. Nu är han vice ordförande för UFO Sverige. Av 300-350 rapporter om tänkbara UFO:n de får in varje år är det bara ett par stycken de inte kan förklara. 

UFO:n, militära övningar, väderfenomen eller nåt annat? Själv vill han inte spekulera, utan veta. Men han har med sig en inspelning från piloten Sven Hjalmarsson som ringde UFO Sverige och berättade om en övning vid Gotland 1974, där de inte hittat någon förklaring.

Då började det här föremålet accelerera rakt upp. När jag passerade 10.000 meter då försvann den utanför radarns räckvidd, rakt upp i rymden.

 – Tyvärr rapporterade inte Sven Hjalmarsson in detta. Det var för konstigt. Han ville inte ställas inför att bli ifrågasatt som pilot, säger Clas Svahn, som också berättar om ett annat känt "UFO" på Gotland vid Lergrav 1957.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".