Pia Vejdeland vill bli begravd i en wellpappkista.
Wellpapp duger bra vid begravningen, tycker Pia Vejdeland. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Pia vill bli kremerad i en billig kista av wellpapp

1:56 min

Pia Vejdeland räknar inte med att dö på länge, men om... då vill hon att barnen väljer en billig begravning med wellpappkista och ingen dyr urna till askan.

Hur vill du ha din begravning?

– Jag vill ha det så billigt som möjligt, jag vill inte ha en kista för flera tusen som ska eldas upp till ingen nytta, säger Pia Vejdeland.

När hon kollade upptäckte hon att det finns kistor av wellpapp, som kostar under 2.000 kronor - mindre än hälften så mycket som billigaste träkistan på Gotland som kostar omkring 4.500. Men begravningsbyråerna har sagt till henne att det inte går. Att pappkistor brinner för fort, de läcker och de är inte miljövänliga.

– De är ju miljömässigt mycket bättre, de brinner inte alls för fort, och de håller tätt - som ett mjölkpaket, säger hon.

Utöver kistan vill hon att de anhöriga låter bli att slösa pengar på blommor och en dyr urna. 

– Ska jag kremeras som jag hade tänkt mig och sen strös för vinden utöver havet, jag behöver inte ha nån urna. Jag är borta, jag finns kvar hos dem som vill ha mig kvar, säger Pia Vejdeland om sin begravning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista