Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gotlandshems lägenheter i kvarteret Stäven i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Gotlandshem snuvar staten på skatt

2:47 min

Staten går miste om tiotals miljoner i skatt när Gotlandshem inom kort säljer 944 lägenheter. Fastigheterna stoppas in i nybildade bolag som säljs.

– Det här är, ärligt talat, ett sätt att undandra staten viss skatt. Det kan man alltid fråga om det moraliskt riktiga i, men vi ser det som att det här är en laglig väg att gå; att paketera fastigheter på det här sättet, säger Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem.

– Det kommer att bli en ganska ordentlig skatteeffekt för vår del, säger Kalkhäll och syftar på minskad reavinstskatt för bolaget. Hon kan inte gå in på exakt hur mycket det kan tänkas bli, men tror att det kan röra sig om "upp mot tiotals miljoner kronor i bästa fall".  

 Gotlandshem har bildat två dotterbolag inför försäljningen av de närmare 900 lägenheterna på Gråbo. (Bogen 1 och Stäven 1)

Tanken är alltså att Gråbolägenheterna inte säljs genom överlåtelser av lagfarter - utan säljs instoppade i de nybildade bolagen. På så sätt går staten miste om skatt vid försäljningen.

Men Elisabeth Kalkhäll försvarar bolagsupplägget.
– Vi tycker att vi har en skyldighet att se till att pengarna, om vi kan det, hamnar i bolaget och kommer våra hyresgäster här på Gotland till del i första hand.

Har du moraliska betänkligheter att undandra staten skatt?

–  Nej det har jag egentligen inte, för jag tycker att det kommer Gotland till del. Eftersom det är helt lagligt att göra så här så funderar jag inte på det, säger Elisabeth Kalkhäll.

Det rör sig om en fastighetsaffär så stor att hyresvärdet uppgår till drygt 67 miljoner om året för de lägenheter det handlar om.

Av de 944 lägenheterna som det ligger bud på, finns 39 på landsbygden; i När & Havdhem, resten 905 i Visby; på Gråbo och Terra Nova.

Bolagsnamnen Visby Bogen 1 AB och Visby Stäven 1 AB vittnar om att det är de 884 hyreslägenheterna på Gråbo som Gotlandshems ledning tänkt paketera i bolagen. Men om Gotlandshem vill sälja till någon av dem som lagt bud på alla lägenheterna så kan också landsbygdslägenheterna komma att läggas in i bolagen, säger Elisabeth Kalkhäll.

Vid försäljningen kommer fastigheterna att läggas in i bolagen, utan personal. Elisabeth Kalkhäll säger att bolagsbildningen också är ett sätt att behålla Gotlandshems personal, eller ge de anställda valet att ta ny anställning hos den nye hyresvärden. Annars följer personal med i en verksamhetsövergång, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".