Bokbussen vid Dalhem skola
1 av 4
Bokbussen besöker skolan i Dalhem. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Catharina Brolin Nilsson och Ellinor Landin i bokbussen
2 av 4
Catharina Brolin Nilsson och Ellinor Landin i bokbussen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Lena Vallervind är med förskolebarn på bokbussen när den besöker Dalhem.
3 av 4
Lena Vallervind lånar böcker till förskoleavdelningen Elden. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Lena Vallervind och förskolebarn på avdelningen Elden i Dalhem har lånat böcker på bokbussen.
4 av 4
De minsta fick kassar fulla med böcker från bokbussen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Bokbussen lånar inte ut böcker till mellanstadiebarn

3:35 min

Skolan betalar för bokbussen, men pengarna räcker bara till förskolan och lågstadiet. Mellanstadiebarn på landsbygden får inte låna, trots att bussen är där.

Ellinor Landin som är bibliotekarie på bokbussen tycker det är tråkigt att inte få hjälpa mellanstadiebarnen på landsbygdsskolorna bara för att skolan inte betalar fullt ut för den tid det tar.

– Det är vad våra chefer har kommit överens om, de stora barnen ska ha lärt sig vad bibliotek är. Det skär ju i hjärtat, säger hon.

Hon är kritisk till att man sparar på barnen, och att man tidigare sparat på bokbilen som tidigare kom hem till äldre som inte kan ta sig till bibliotek.

– Jag tycker det är kännetecknande för hela regionen att man glömmer invånarna. Man stirrar sig blind på pengarna, säger Ellinor Landin.

När P4 Gotland besökte bokbussen på plats vid skolan i Dalhem var det mest små dagisbarn som var där och lånade. Lena Vallervind var där med barn från avdelningen Elden, och hon är kritisk och hon tycker hon vet vad hon pratar som fd skolbibliotekarie.

– Det kommer att innebär att de läser mindre böcker, säger hon. 

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Filip Reinhag (S) säger att regionens ändrade interndebitering för bokbussen inte skulle betyda lånestopp för tioåringar.

– Vi måste säkerställa att även de äldre barnen får låna böcker. Vi värnar alla barns möjlighet att utveckla sin läsning. Det är en förutsättning för att klara skolan på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".