Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Psykiatrins nya entré.
1 av 5
Konstverk av Shelley Sharr vid den nybyggda entrén. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Fotografier på vårdavdelning.
2 av 5
Anna Sundströms foton från Gotland på en av vårdavdelningarna. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Marie Härlin Ohlander.
3 av 5
Marie Härlin Ohlander är verksamhetsområdeschef för psykiatrin. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Trädgården och en ny utbyggnad.
4 av 5
Trädgården utbyggnaden i bakgrunden ger möjlighet till fysisk aktivitet. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Lugna rummet på psykiatrin.
5 av 5
I lugna rummet kan stökiga och utåtagerande patienter låsas in. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Nya lokaler ska stödja psykiatrins nya vårdfilosofi

1:51 min

Psykiatrin flyttar tillbaka till Korpenområdet i Visby, till ombyggda lokaler utformade för att stödja vårdfilosofin som kallas personcentrerad vård.

– Vi kunde inte flytta in med vårt gamla arbetssätt i de nya lokalerna, säger Marie Härlin-Ohlander, Region Gotlands verksamhetsområdeschef för psykiatrin som flyttar tillbaka till Korpen 18 september.

– Tidigare har det generellt varit så att det är vi som styr vården, vi talar om vad patienten behöver. I den här filosofin utgår man mycket starkare från individen och gör patienten väldigt delaktig i vården. Man gör ett partnerskap, fortsätter hon. 

En särskild barnenhet och rum där patienter kan låsa om sig, är ett par exempel på hur de nya lokalerna ska stödja den personcentrerade vården. Öppnare och ljusare lokaler, där patienter och vårdpersonal kan se varandra, är också viktigt. 

– Det blir väldigt ljust i den här långa korridoren, och den är sektioniserad, så att vi inte blandar alla patientsorter, säger Marie Härlin Ohlander när hon visar runt i de nästan färdigställda lokalerna. 

Så de nya lokalerna ger er större möjligheter att skilja patienter ifrån varandra? 

– Jo, där har vi fått väldigt mycket kritik. När vi nu till exempel på lasarettet har tolv vårdplatser i en rundel, kan det vara en manisk patient ihop med en äldre dam, med ett barn. Det är så det ser ut i dag. 

Fler vårdplatser - totalt 18 stycken - gör att två platser kan öronmärkas för självinskrivning, där patienterna själva beslutar om inläggning. Och tanken är också, att man i de nya lokalerna - tillsammans med den nya vårdfilosofin - ska kunna minska på tvångsåtgärder som bältesläggning, där stökiga patienter spänns fast i en särskild säng. 

– Jag tycker ju att med det här lugna rummet, att vi minskar på det som heter bältesläggning, att patienterna kan få vara ifred och inte ha personalen helt inpå sig, att det också är en del av den personcentrerade vården. Och här finns det flera studier som visar att patienterna tycker att det här är mycket mer humant och bättre sätt, säger Marie Härlin-Ohlander. 

Tekniska förvaltningen har ännu inte sammanställt alla kostnader för ombyggnaden men enligt en preliminär beräkning har den kostat 59 miljoner kronor. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".