Brittis Benzler.
Brittis Benzler. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Politiker visste inte om besparing på bokbussen

2:46 min

Nedlagda bibliotek gör att bokbussen åker till fler skolor. Då får inte alla skolbarn låna böcker. Men skolpolitikern Brittis Benzler (V) har aldrig fått frågan på sitt bord.

Bodil Nordström är mamma till en elev i 3-4:an i Garda skola, och hon berättar att dottern tycker det är konstigt att 4:orna inte får låna böcker när bokbussen kommer till skolan.

– Det är väldigt olyckligt. Läser man bra så klarar man skolan bra, jag tror det kommer slå på skolresultaten, säger Bodil Nordström. 

Att mellanstadiebarn inte får låna böcker på skolbussen det visste inte Brittis Benzler (V) som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Hon tycker att frågan borde ha gått vidare till politikerna.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Inte alls i linje med de övergripande målen vi har i regionen, att alla barn ska klara skolan med goda resultat, säger hon.

Hon säger att det inte är någon besparing om man bara flyttar kostnader mellan förvaltningar och nämnder.

– Det känns som det inte var så genomtänkt, säger Brittis Benzler.  

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Filip Reinhag (S) säger att regionens ändrade interndebitering för bokbussen inte skulle betyda lånestopp för tioåringar.

– Vi måste säkerställa att även de äldre barnen får låna böcker. Vi värnar alla barns möjlighet att utveckla sin läsning. Det är en förutsättning för att klara skolan på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".