Lilian Stenman och Berit Pettersson,Tingstäde på platsen där de vill att Gotlandshem bygger lägenheter.
1 av 3
Lilian Stenman och Berit Pettersson,Tingstäde på platsen där de vill att Gotlandshem bygger lägenheter. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Lediga tomter i Tingstäde. Byggbart.
2 av 3
Osålda byggbara tomter i Tingstäde. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Tingstäde träsk.
3 av 3
Tingstäde träsk. I närheten av tomterna regionen äger. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.

Socialdemokrater i Tingstäde vill att det byggs lägenheter

2:09 min

Dags för Gotlandshem att bygga hyreslägenheter på obebyggda tomter i Tingstäde. Det tycker Tingstäde Stenkyrka Socialdemokratiska förening.

– Jag skulle vilja att det var rätt mycket lägenheter här, gärna enplanslägenheter eller möjligen två-plans, säger Lilian Stenman som vill ha mer folk till Tingstäde.

I Visby har bostadsbolaget Gotlandshem det tufft att kunna nå de uppsatta målen för nybyggnation. Det saknas planlagd mark. Men Berit Pettersson i Tingstäde har spanat in byggnadsplanen där och konstaterar att det finns gott om mark i tomtområdet på Träskväldervägen, dit kommunalt V/A redan är framdraget.

– Sammanlagt äger kommunen 19 tomter som är obebyggda just nu, säger Berit Pettersson som är kassör i S-föreningen i Tingstäde.

Den som vill köpa en tomt i Tingstäde kan få en för sådär 125 000 kronor. Regionens tomter har inte högre prislapp än så. Men trots att det är runt en miljon kronor billigare än att köpa tomt i Visby så är det ingen rusning efter villtomterna i Tingstäde. En har legat ute på bostadssajten Hemnet i över tusen dagar.

– Eftersom de inte blivit sålda på så lång tid kanske det är dags att tänka om, säger Lilian Stenman.

Socialdemokraterna i Tingstäde Stenkyrka tolkar det svala intresset som att det inte är villor som är grejen för de tomterna. Lilian Stenman och Berit Pettersson refererar till en enkel enkätundersökning de genomfört, med utfall att det finns efterfrågan på hyreslägenheter, gärna i markplan.

Så nu har Gotlandshem fått ett brev från de drivande kvinnorna i Tingstäde om att det är dags att börja arbeta för bygge. Med sjönära; träsket ett stenkast bort och nära också till Visby, tänker de att Tingstäde förtjänar bättre än en befolkning under 400 personer.

Nu hoppas de att Gotlandshem bygger utanför Visby och upptäcker fördelarna med just Tingstäde. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".