Ekokockar - Elin Petersson-Wallén, Julia Wiman och Wilma Österholm inför tävlingen Årets Unga Ekokock.Ekokockar - namn?
1 av 5
Ekokockar - Elin Petersson-Wallén, Julia Wiman och Wilma Österholm inför tävlingen Årets Unga Ekokock. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio
efterätt
2 av 5
En efterrätt med smak av äppelmust som ett av visbylagen ska tävla med. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio
Unga Ekokockar inför final Rasmus Martis, Emma Erixon, Robin Stenström
3 av 5
Rasmus Martis, Emma Erixon och Robin Stenström tränar inför helgens final i Årets Unga Ekokockar. Foto: Gunnel Wallin
ekomat
4 av 5
Lammkött, 20 gram, finns med i denna varmrätt. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio
ekoefterätt
5 av 5
Visst ser efterrätten smaskig ut? Frågan är om det räcker till seger? Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Unga ekokockar hoppas på vinst

3:00 min

I helgen avgörsi Växjö vem som blir Årets Unga Ekokock i Sverige. Bland de sex lagen som tävlar, finns två från Wisbygymnasiet.

I restaurangprogrammets kök är aktiviteten febril, så här några dagar före finalen. För minst tionde gången lagar de två finallagen sina maträtter. Det handlar om att få det både gott, snyggt och klara av tillagningen på tid.

-Det är nervöst, tycker Elin Petersson-Wallén medan hon och lagkamraterna Julia Wiman och Wilma Österholm lägger upp desserten, där en av ingredienserna är äppelmust.

I det andra visbylaget tävlar Robin Stenström, Rasmus Martis och Ebba Erixon. Även där är det kamp med klockan om att få fram rätterna i tid.

Finalen är på lördag den 9 september och förutom tävlingen Årets Unga Ekokockar med två gotlandslag så tävlar under fredagen Hanna Lukowiesky, från Mästerby,  om titeln Årets Ekokock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".