Renovering i Gotlandshem. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
Renovering i Gotlandshem. Pengar behövs också till planerade nybyggen. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Gotlandshem ber ägaren om lov att få låna upp till 2 miljarder

2:02 min

Bostadsbolaget måste låna mer pengar för att klara kommande nybyggnation, enligt vd Elisabeth Kalkhäll. Då krävs att Region Gotland går i borgen.

– Vi kommer att behöva låna så här mycket pengar tror jag, på sikt. Framför allt nu när vi lagt nya planer på nyproduktion säger vd:n Elisabeth Kalkhäll.

Fram till 2025 planerar Gotlandshem att bygga studentboende, trygghetsboende, lägenheter i Visby och lägenheter utanför Visby.

Idag har Gotlandshem lån på ungefär 1 miljard 430 miljoner. Region Gotland har som ägare till bolaget hittills agerat borgensman för lån upp till 1,5 miljarder. Eftersom det är nära taket nu och bolaget behöver mer pengar inom en snar framtid så måste taket höjas. Annars kan inte bolaget låna. Därför vill Gotlandshem nu att regionfullmäktige beslutar att höja borgenstaket upp till och med 2 miljarder kronor.

– Risken är överhängande att vi kommer att behöva överskrida gällande lånetak redan i år eller i början på nästa år, säger Elisabeth Kalkhäll och då tycker hon och styrelsen att det är Gotlandshems skyldighet att gå in och begära en höjning av lånetaket till två miljarder.

Detta sker samtidigt som Gotlandshem har stora pengar på inrull. Flera fastigheter är ju ute till försäljning nu; närmare tusen lägenheter säljs och det saknas inte köpare. Så varför måste det lånas just nu, när fastighetsförsäljningen tycks så nära att gå i mål?

– För det första vet vi inte om affären går i lås, vi vet inte exakt hur mycket pengar vi kommer att få i försäljningen och vi vet inte i dagsläget när vi får pengarna, säger Elisabeth Kalkhäll.

Bolagets begäran om högre borgen från Region Gotland ska nu beredas inför beslut i regionfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista