Gotlandshems bostäder i kvareteret Stäven i Visby.
Kvareteret Stäven i Visby. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Meit Fohlin (S): Besked om ny borgen för Gotlandshem är någon månad bort

3:09 min

Gotlandshem behöver låna mer pengar inom kort och vill att Region Gotland går i borgen för ytterligare 500 miljoner. Meit Fohlin (S) har den bollen i knät nu.

– I väldigt många kommunala bostadsbolag måste man låna varenda krona för att kunna bygga, säger Meit Fohlin. Hon tycker därför inte att Gotlandshems begäran om att regionen ska gå i ytterligare borgen är särskilt tankeväckande.

Risken är överhängande att Gotlandshem behöver låna mer pengar redan i år eller i början på nästa, enligt vd:n Elisabeth Kalkhäll.

Gotlandshem begär därför att regionfullmäktige beslutar om ytterligare borgensåtagande; att regionen höjer borgenstaket för bolaget upp till 2 miljarder kronor.

Denna hemställan har regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) inte hunnit ta ställning till. Ärendet bereds för beslut.  

– Vi som ägare till Gotlandshem har ju tryckt på i riktning mot att vi ska bygga mer, säger Meit Fohlin. Vi har ökade krav på Gotlandshem att bygga mycket mycket mer än vad vi gjort på senare år. Vi vet att vi har ett enormt behov av fler bostäder; för studenter, för äldre, i Visby och utanför, säger hon.

Gotlandshem behöver låna mer pengar för att klara av kommande nyproduktion. En höjning av borgenstaket till två miljarder innebär att ägaren - Region Gotland - måste gå i borgen för ytterligare 500 miljoner åt sitt bostadsbolag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".