Paneldebatt om Gotlandshems försäljningar av hyreshus.
Samtliga politiska partier från regionfullmäktige, samt Gotlandshems styrelseordförande, närvarade under paneldebatten. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Stor oro för försäljning bland Gotlandshems hyresgäster

1:42 min

Oron är stor bland hyresgästerna i de fastigheter som Gotlandshem vill sälja. I går kväll mötte de regionens ledande politiker under en paneldebatt i Visby.

Josefin Aspendal bor i ett av de hus i Gråbo, som enligt förslaget ska säljas. 

– Vi är ju bortvalda. De säger att de värnar om sina hyresgäster, men de vill ju bli av med oss. Vi är inte deras hyresgäster snart, om de får som de vill. 

Gotlandshem ägs av Region Gotland och förslaget att sälja sammanlagt 18 procent av bolagets lägenheter – huvudsakligen i Visbystadsdelen Gråbo – uppskattades inte av de hyresgäster som tog till orda under onsdagskvällens paneldebatt, som arrangerades av Hyresgästföreningen.

Men, enligt det allmännyttiga bostadsföretagets styrelseordförande, socialdemokraten Mats Ågren, är försäljningen nödvändig. 

– Ska vi klara av att höja självfinansieringsgraden i nyproduktion, och även kunna rusta upp miljonprogramsområdena, som har ett stort upprustningsbehov, då måste vi hitta nytt eget kapital, genom att avyttra en del av fastighetsbeståndet. 

Men, tyckte bland andra Robert Krol, med dagens låga räntor borde Gotlandshem kunna finansiera både renoveringar och nybyggen med lånade pengar. 

– Att inte få finansiering, med dagens ränteläge, tycker jag är orimligt, sa han. 

Bland politikerna i panelen var det framför allt Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ som förespråkade att Gotlandshem undersöker andra sätt än försäljning för att finansiera de investeringar som bolaget behöver göra. 

– Det är billigt att låna pengar i Sverige, och det kom också förslag från andra politiska partier, först och främst Vänsterpartiet, om hur en skulle kunna tänka sig framledes för att kapitalisera upp Gotlandshem utan att realisera en del av beståndet. Vilket jag också tycker verkar vara rent vansinne av andra skäl, sa Tomas Pettersson från Feministiskt initiativ. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".