Hans Forslund med sin yngsta patient någonsin, utanför Gotlandskliniken i Bahir-Dar, Etiopien
1 av 5
Jornalföringen är bristande så Hans Forslund fick sätta upp anslag på sjukhuset för att få träffa sin yngsta patient igen, en nyfödd bebis som fick käkfraktur vid födseln, och se hur hon mådde.
Hans Forslund och Staffan Bergström
2 av 5
Hans Forslund och Staffan Bergström Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio
Det-nya-sjukhuset-i-Bahir-Dar-under-uppbyggnad
3 av 5
Byggnadsställningar av trä kring det blivande sjukhuset i Bahir-Dar Foto: Hans Forslund
Utrustning från Visby på Gotlandskliniken i Etiopien
4 av 5
Utrustning från Visby på Gotlandskliniken i Bahir-Dar i Etiopien
Utbildning på Gotlandskliniken i Bahir-Dar, Etiopien
5 av 5
Utbildning på Gotlandskliniken i Bahir-Dar Foto: Hans Forslund

Gotlandsklinik i Etiopien

Gotlandsklinik i Etiopien
1:12 min

Hälsoengagerade gotlänningars vägar korsas på universitetssjukhuset i Bahir-Dar.

Staffan Bergström är professor emeritus i internationell hälsa vid Karolinska Institutet och specialist inom förlossningsvård och gynekologi, Hans Forslund är käkkirurg och tidigare chef för Mun- och käkcentrum i Visby. Nu korsas deras vägar på universitetssjukhuset i Bahir-Dar där Hans varit med och byggt upp tandvårdskliniken "Gotland klinik" under många år och nu är ansvarig för delar av den medicinska utformningen på det nya sjukhus som håller på att byggas.

Staffan Bergströms har varit att se till att sjukvårdspersonal som inte är utbildade läkare, men som ändå ofta av nöd måste utföra kirurgiska ingrepp får den utbildning de behöver. Mest känd är Staffan kanske här på Gotland för universitetet i Rute där han drev just sådan utbildning under 20 år. Nu ger Ruteuniversitets inte längre några kurser här på Gotland, men utbildningen lever vidare i ambulerande form. Staffan Bergström åker ut i världen och föreläser istället för att studenterna kommer hit till Gotland. Bland annat kommer Staffan att hålla föreläsningar på universitetssjukhuset i Bahir-Dar i Etiopien.

Tandkliniken i Bahir-Dar startades av Samuel Assafa som gick i pension från sitt jobb på mun- och käkcentrum i Visby.  Region Gotland skänkte utrensad tandvårdsutrustning och flera kollegor från Visby hjälpte till med uppbyggnaden av kliniken därför kallas den idag Gotlandskliniken, berättar Hans Forslund som fortfarande är engagerad i kliniken och nu även i uppbyggnaden av det nya sjukhuset.

De båda Gotlänningarna jobbar med olika områden inom hälsa men är väldigt glada över att kunna stödja varandra och stärka kontakten mellan Gotland och Bahir-Dar som vänorter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".