Anna och Robert Björkqvist med sonen Vilmer
1 av 2
Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio

Pappan blir pappa men mamman måste adoptera

1:38 min

Anna och Robert Björkqvist har fått ett barn som är deras helt genetiska barn, men som fötts av en surrogatmamma i Georgien. Men Anna måste adoptera barnet.

– Vi har varit tvungna att registrera surrogatmamman som mamma överallt. Nu i efterhand kommer jag att få adoptera honom. Det känns lite orättvist eftersom Robert blir pappa direkt, även om vi gjort samma sak, säger Anna.

Enligt svensk lag anses den som fött barnet som mamman, och Anna Björkqvist blir därför tvungen att adoptera sitt och sin mans helt biologiska son, eftersom han fötts av en surrogatmamma.

Eva Hall är enhetschef på enheten för familjehem och familjerätt och hon berättar att det bara har varit ett par gånger de senaste två åren som de fått frågor kring surrogatbarn.

I Sverige tillåts inte surrogatmödraskap inom svensk vård och därför finns det heller inget regelverk kring det här och kan orsaka svårigheter för både myndigheter och föräldrar.

– Det är därför det är så viktigt tänker jag att man förstår vad en sån här process kan innebära eftersom vi inte har en reglering som stärker surrogatmödraskapet, säger Eva Hall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".