Högbyskolans rektor Helena Jungenstam, biträdande rektor Vicky Lindenborg och elevhälsosamordnare Naja Ahlman.
1 av 4
Lyft för skolan i Hemse. Ledningen tror på förändring. Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio
Helena Jungenstam, rektor för Högbyskolan
2 av 4
Helena Jungenstam, rektor för Högbyskolan. Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio
Vicky Lindenborg, biträdande rektor för Högbyskolan
3 av 4
Vicky Lindenborg, biträdande rektor för Högbyskolan. Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio
Naja Ahlman, elevhälsosamordnare på Högbyskolan.
4 av 4
Naja Ahlman, elevhälsosamordnare på Högbyskolan. Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio

Högbyskolan satsar sig ur problemperioden

1:28 min

Den nya ledningen för Högbyskolan i Hemse har bestämt sig för att satsa och vända den negativa trenden med låga studieresultat, hög frånvaro och lärarbrist.

– Målbilden i det korta handlar om att få studiero. Vi har just nu stenhård nolltolerans mot stök och dåligt beteende. Vi kommer att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Om fem år så kommer vi att kunna lansera Högbymetoden för de som behöver extra stöd, säger rektor Helena Jungenstam.

Högbyskolan har under flera år brottats med dåliga studieresultat, lärarbrist och en ledning som ofta bytts ut. Det gick så långt att skolan fick kritik av skolinspektionen på fyra av fem punkter.

– Vi har haft en vår där vi bestämt oss för vad vi ska fokusera på. Det handlar om stöd. Elevhälsoteamets arbete är att se till att alla elever blir sedda och att de bemöts på det sättet som just den personen behöver. Så elevhälsoteamet och det resursteam vi har skapat kring eleverna är de största satsningarna som vi gör.

Målet är att förändringen ska märkas redan nu från skolstart.

– Absolut, visst kostar det. Jag kan inte säga att jag har hur mycket resurser som helst, för det har jag givetvis inte. Men det kan bli så att jag nödvändigtvis inte gör ett nollresultat i år, men det är politiken och förvaltningen medvetna om, säger rektor Helena Jungenstam.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".