Therese Fagerstedt
Therese Fagerstedt. Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio

Nu kommer Aurora till Gotland

Försvarsmakten: Respektera avspärrade områden
1:42 min

Under söndagen anländer de flesta av deltagarna i försvarsövningen Aurora till ön, berättar Försvarets kommunikationsansvarige Therese Fagerstedt.

Försvarsövningen Aurora 17 pågår i hela Sverige, främst runt Mälardalen, kring Gotland och Göteborg. Den samlar drygt 19 000 personer från Försvarsmakten samt ett 40-tal myndigheter och förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.

– Många av förbanden som ska vara med på Gotland kommer idag och imorgon. En del materiel och utrustning fraktas på vägarna. Stora flygplan landar på den militära delen av flygplatsen, men det ska inte påverka den civila flygtrafiken.

Inte heller färjetrafiken kommer att påverkas säger Therese Fagerstedt och försvarsmakten har hyrt en av Destination Gotlands mindre färjor som inte går i trafik nu för att frakta personal och bilar. Ett helt fältsjukhus som ska finnas på Wisborgs slätt har flyttats hit i containrar med fraktfartyg.

Luftkorridorer

På måndag 18 september skulle bland annat ett sextiotal amerikanska fallskärmshoppare släppas ner vid Väskinde vid 12-tiden, vilket dock den kraftiga blåsten verkar förhindra. Trafikstörningar orsakade av militärövningen kommer bland annat att meddelas via Försvarsmaktens Facebooksida samt via P4 Gotlands trafikinformation.

Inga JAS-plan kommer att delta aktivt i övningen, men till exempel helikoptrarna kommer att höras.

– De kommer inte att röra sig över hela Gotland. Vi har byggt upp luftkorridorer och det finns stora områden där de inte får flyga, till exempel där det finns hästgårdar och andra verksamheter som kan störas.

Avspärrningar

Therese Fagerstedt uppmanar alla att respektera de avspärrningar som kommer att göras på olika platser på ön.

– Vi kommer att göra militära skyddsobjekt kring de platser där vi kommer att vara. Vi vill skydda civila, det kan vara farligt så det är viktigt att respektera avspärrningarna. Annars kan det hända tråkiga saker eller att man blir gripen av polis, säger hon.

Therese Fagerstedt gästar P4 Gotland måndag morgon efter 7-nyheterna

Fakta om Aurora 17 på Gotland:

  • 17-20/9: Båtrörelser till och från Gotland dygnet runt.
  • 18-27/9: Ökad verksamhet med transport- och stridsflyg från Visby flygplats, tidvis även dygnet runt.
  • 19-23/9: Ökad verksamhet med svenskt och utländskt helikopterflyg på norra Gotland
  • 21-27/9: Marina övningar med ökad sjötrafik i mellersta och norra Östersjön samt runt Gotland

(Källa: Försvarsmakten)

Mer om Aurora

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".