Luftvärnskanonvagnar
Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio

Det här händer under Aurora 17 på Gotland måndag

3:11 min

Aurora 17 inleds på allvar på ön. Men blåsten gör att de amerikanska fallskärmshopparnas övning troligen ställs in. Mycket militära fordon på vägarna - kör inte in mellan dem, uppmanar övningsledare Peder Ohlsson.

Peder Ohlsson som är övningsledare berättar att många av förbanden som ingår i övningen anländer med flyg och fartyg under dagen.

Exempel på förband som ingår är Amfibiebataljonen som anlänt med egna stridsbåtar för att skydda hamnar.

– Under dagen kommer också 32:a hemvärnsbataljonen som är Gotlands stolthet ha ett hemvärnslarm och ta över bevakningen av hamnen, säger Peder Ohlsson.

Vi har en luftvärnsbataljon från Halmstad som kommer att skydda Visby-basen, det är hamnområdet och flygplatsen med mera. Ett antal amerikanska helikoptrar uppe i Bunge kommer genomföra övningsflygningar hela dagen.

Vi har en jägarbataljon från Arvidsjaur som genomför spaning inom ett stort område på ön, vi har en logistikbataljon från Skövde för att stödja de andra undre hela övningen.

Hur kommer man märka det här?

– Fler militära fordon på vägarna, i hamnen kommer man se fler fartygsrörelser och helikoptrarna och flygtransporterna in och ut från Visby flygplats, säger Peder Ohlsson.

Amerikanska fallskärmshoppare skulle öva vid lunch, hur blir det?

– Tyvärr ser det ut som vi måste ställ in det momentet på grund av vinden, säger Therese Fagerstedt som är kommunikatör på Försvarsmakten Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".