Niki Lindroth von Bahr
Niki Lindroth von Bahr planerar filmverkstad på Gotland Foto: Privat

Niki får filmpris för steppande nakenmöss och sjungande fiskar

2:54 min

Sommargotlänningen Niki Lindroth von Bahr vann pris för bästa internationella kortfilm vid festivalen i Toronto med sin animerade film Min börda.

-Jag är ju helt klart nöjd, men jag hade inte väntat mig att ångestridna sjungande fiskar skulle gå hem på så bred front, säger Niki Lindroth von Bahr som arbetat med filmen i två och ett halvt år med stöd av bland annat Gotlands Filmfond.

Filmen Min börda är en slags mörk musikal som utspelas på ett modernt köpcenter vid en stor motorväg.

De anställda i de olika butikerna och restaurangerna hanterar tristess och existentiell ångest genom att sjunga och utföra skojiga danser. Allt är animerat och olika djur spelar rollerna i den 13 minuter långa filmen.

Filmen vann tidigare i år även kortfilmspriset Startsladden för bästa kortfilm på Göteborgs filmfestival.

Filmen tävlade sedan i maj vid filmfestivalen i Cannes och vann sedan också priset DitChristal på en av världens främsta animationsfestivaler, Annecy i Frankrike.

- Jag tror det har att göra med kombinationen av ett ganska tungt tema med en musikalinramning, nakenmöss som steppar på en hamburgerrestaurang är ju ändå kul!

Niki Lindroth von Bahr är nu på väg att köpa hus på Gotland och bygga en filmverkstad för att kunna arbeta deltid därifrån, något hon också hoppas kan ge nya arbetstillfällen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".