luftvärnskanonvagn
1 av 2
Luftvärnskanonvagn, LVKV, ska öva mot amerikanska Apachehelikoptrar. Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio
Therese Fagerstedt
2 av 2
Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio

Aurora17 på Gotland: det händer under tisdagen

7:23 min

I eftermiddag längs väg 147 mellan Hejnum och Bäl kommer luftvärnsregementet öva försvar mot amerikanska attackhelikoptrar av typen Apache som är på ön nu.

Frågor om #aurora17? Ring Försvarsmakten 08-788 75 00

Det regnar och blåser hur påverkar det?

– Alla krig förs ju inte i vackert väder. Våra system fungerar utmärkt i dåligt väder också. Luftvärnssoldater är vana att tjänstgöra 24 timmar om dygnet i alla väder, det regnar ofta i Halmstad det är vi vana vid, säger Roger Djupsjö vid luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad.

När miltären återetablerades fanns kritik mot att luftvärn saknades?

– Det regeringen beslutade är att vi ska få luftvärnskanonvagnar, LVKV - de ser ut som ett stridsfordon, säger Therese Fagerstedt, kommunikatör vid Försvarsmakten Gotland.

Under eftermiddagen kommer ubåtsräddningsfartyget HMS Belos med hemmahamn Karlskrona till Kappelshamn med bland annat amerikanska marinkårssoldater.

18:e stridsgruppen övar på Tofta skjutfält tillsammans med det finska kompaniet som är här. Och hemvärnet från Dalarna övar med granatkastare.

– Då kan det smälla lite, säger Therese Fagerstedt.

Mer om Aurora

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".