Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gotlandshems lägenheter, Mästergatan Visby.
1 av 2
Grönyta att "förtäta" på, vid Gotlandshems lägenheter, Mästergatan Visby. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Mästergatan Visby, bostadsbestånd aktuellt att "förtäta"
2 av 2
Mästergatan Visby, bostadsbestånd aktuellt att "förtäta" Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Lyssna
1:48 min

Gotlandshem förtätar i Visby

Publicerat söndag 24 september 2017 kl 07.30

Brist på planlagd mark gör att bostadsbolaget Gotlandshem vill "förtäta" i Visby. Alltså bygga nya lägenheter nära befintliga fastigheter.

Just nu tittar Gotlandshem på den mark som bolaget äger i kvarteret Höken på Mästergatan i Visby, mitt emot Kompetenscentrum.

– Vi har tillsatt en projektledare för ett område där vi har mark som faktiskt är planlagd i Visby, säger Elisabeth Kalkhäll, Gotlandshems vd, och syftar på marken vid Mästergatan. Det är inte jättemånga lägenheter som skapas där, säger hon, men Gotlandshem siktar på att nya lägenheter kan stå klara där senast 2020.

Gotlandshem har ett direktiv från Region Gotland att arbeta för att bygga nytt i takt med de behov som finns; dock minst 400 lägenheter till år 2020. Med den korta tid som återstår ser Gotlandshem att det ställer mycket tuffa krav på bolaget att nå det målet, eftersom det saknas planlagd mark.

Gotlandshems ledning har presenterat en plan för styrelsen på hur 444 nya lägenheter kan byggas till och med 2020.

Av de 444 är 20 lägenheter beskrivna som "hållbart boende landet". Ett par tätorter är också med i planen 2015-2020; Hemse har fått nio nya lägenheter, när det gamla "Alfa-kassan-kontoret" byggdes om till bostäder. Slite har fått ett par nya bostäder när en förskola byggdes om till två större lägenheter.

I kvarteret Höken, på Mästergatan i Visby är det också tal om ombyggnad; en källare kan bli en lägenhet, utöver de lägenheter som den tänkta "förtätningen" där kan ge; 15-20 lägenheter i bästa fall, enligt Elisabeth Kalkhäll.

Om målet; 400 nya lägenheter ska nås hänger mycket på hur det går med de planerade lägenhetsbyggena i Wisborgsområdet. Halva målet, 200 lägenheter, ska byggas där med preliminär inflyttning november 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".