Rådhuset. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

EU-strateg om revisorskritiken: Ger stöd till redan påbörjat arbete

8:31 min

Region Gotlands EU-strateg Maria Pettersson hoppas att hon kan visa på förändring 2020 när den internationella strategin ska vara i mål.

Resultatet av internationella projekt som Region Gotland satsar pengar i följs inte upp. Regionstyrelsen får ingen återrapport. Det är något av det som revisorer slår ner på, i en granskning av den internationella verksamheten.

Det är brist på styrning och uppföljning, konstaterar revisorerna. De har velat se en komplett lista över regionens olika internationella åtaganden, men det har inte gått att få någon sådan.

--Internationell samverkan för mig är allt annat än de gamla vänortsavtalen som skrevs efter andra världskriget, säger regionens EU-strateg Maria Pettersson.

--I dagsläget är det till exempel hur skolan ska jobba; hitta nya metoder att arbeta och lära av andra för att Region Gotland ska vara en organisation i framkant, säger Maria Pettersson. Vi kan inte förvänta oss att lärarna på Gotland ska vara de som hittar på alla nya sätt att använda Ipads i undervisningen eller olika sätt att ta sig an barn med olika diagnoser som behöver särskilt stöd i undervisningen, säger hon.

Det finns många som sitter med samma utmaningar som vi gör på Gotland, runt om i Europa och utanför Europa som man kan dra nytta av, ha samverkan med och lära sig av för att kunna utveckla organisationen, säger EU-strategen. Maria Pettersson.

Till P4 Gotland säger hon, apropå revisorskritiken, att ett horisontell arbete med omvärldsbevakning och internationella kontakter inte går att mäta fullt ut i pengar men om vi ser till effekter och resultat så hoppas hon att hon kan visa på förändring 2020 när strategin ska vara i mål.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".