Solklintsskolan i Slite. Foto: Cristina Jardim Ribeiro / Sveriges Radio P4 Gotland
Solklintsskolan i Slite. Foto: Cristina Jardim Ribeiro / Sveriges Radio P4 Gotland

Flyktingpojkar känner sig missförstådda

3:04 min

Sextrakasserier på Solklintsskolan berättar kvinnliga elever om. Men den grupp som pekas ut känner sig orättvist anklagade. Det säger Anders Hellgren som förestår boendet där de bor.

P4 Gotland har tidigare berättat om att en grupp tjejer på Solklintskolan i Slite känner sig otrygga med en grupp ensamkommande killar på skolan. I bakgrunden finns anklagelser om trakasserier och förföljelser i och utanför skolan. även hot om våldtäkt ska ha förekommit, från en person som tidigare gått på skolan men inte längre gör det.
Skolan har hållit samtal med elever och föräldrar, och skärpt uppmärksamheten från personalens sida.

Ovana vid tjejer

Parallellt arbetar Region Gotlands socialförvaltning med värdegrundsarbete med gruppen ensamkommande.
- Många är väldigt ovana vid att gå i skolan tillsammans med tjejer, säger Anders Hellgren, som både är föreståndare för pojkarnas boende och projektledare för ett projekt som socialförvaltningen ordnar tillsammans med regionens folkhälsoenhet.
Ett projekt som handlar om att lyfta frågor om sexuell hälsa och sexuella relationer, jämställdhet och hbtq-frågor. Projektet handlar också om att rusta personal att fånga upp när något går snett eller det på annat sätt uppstår osäkerhet kring beteenden mellan könen.

Bestörta

När det gäller just Solklintskolan så visar det sig finnas skilda uppfattningar om vad som hänt.
- Pojkarna är bestörta. De känner sig missförstådda, säger Anders Hellgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".