Meit Fohlin Foto: Astrid Skarin / Sveriges Radio
Meit Fohlin. Foto: Astrid Skarin/Sveriges Radio

Meit Fohlin (S): Vi tar tag i det internationella arbetet

4:22 min

Här kommenterar Meit Fohlin revisorernas salta kritik när det gäller styrningen och uppföljningen av regionens internationella verksamhet.

-Alla projekt vi bedriver granskas av en massa andra instanser. Det sker en uppföljning där också, av internationella projekt, säger Meit Fohlin (S), som svar på det revisorerna funnit, att återrapporteringen uteblivit; inte gått att följa i de protokoll som synats.

 Det är brist på styrning och uppföljning av regionen internationella verksamhet, konstaterar revisorerna. De har velat se en komplett lista över regionens olika internationella åtaganden, men det har inte gått att få någon sådan.

Det är problematiskt, tycker revisorerna, att det saknas överblick över alla internationella projekt.

-Den här revisionen är gjord innan regionen antog en ny internationell strategi, säger Meit Fohlin och menar att det tidigare arbetssättet inte lever kvar längre. Det internationella arbetet är en del av varje nämnds och förvaltnings uppdrag och följs framöver upp i delårsrapporter, säger Fohlin.

Deras granskning av alla regionstyrelsens protokoll sedan januari 2016 fram till sommaren 2017 visar att ingen återrapportering skett.

I revisionsrapporten står att "regionstyrelsen frekvent är involverad vid resurstilldelning. Däremot har vi ej identifierat några ärenden under denna tidsperiod som avsåg uppföljning och utvärdering av internationella projekt".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".