Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
File Hajdar Cementa. Foto: Gunnar Britse
Foto: Gunnar Britse
Lyssna
(1:56 min)

Cementa saknade tillstånd för elkabel i tjugo år

Publicerat tisdag 26 september 2017 kl 05.00

Energimarknadsinspektionen har upptäckt att Cementa i över 20 år drivit en starkströmsledning utan att ha tillstånd för det.

Det handlar om en ledning som går från cementfabriken i Slite till brottet i File hajdar. Nu är det inte säkert att ledningen får vara kvar.  

Energimarknadsinspektionen har förelagt Cementa att komma in med en ansökan.

Att ledningen saknar tillstånd upptäckes när Energimarknadsinspektionen gjorde en särskild tillsynsinsats.

– Vi gick igenom vårt register för att identifiera just sådana här ledningar; byggda tidigare, men där tillståndet gått ut. Det som är intressant för oss är att få pröva om ledningen ska få stå kvar eller inte, säger Karin Edvardsson på Energimarknadsinspektionen.

Det handlar om den över fem kilometer långa kraftledning som går från Cementa i Slite till brottet i File hajdar. Ledningen förser verksamheten där med el; till belysning och vattenpumpar till exempel. Det är både markkabel och luftledning och den är nödvändig för verksamheten i och invid brottet vid File hajdar, anser Cementa som vill behålla ledningen.

Energimarknadsinspektionen har alltså upptäckt att det tillstånd Cementa haft för ledningen gick ut i december 1995. Och sedan dess har de kört tillståndslöst - och nu är det inte bara el-lagen som måste följas. Ledningen är så gammal att sträckningen aldrig prövats i sak mot miljöbalkens regler.

- För att miljöbalken inte fanns när ledningen byggdes och när den prövades senast, säger Karin Edvardsson på Energimarknadsinspektionen.

Cementa har fått ett föreläggande från Energimarknadsinspektionen; att komma in med ansökan om nätkoncession.

I det brevet flaggas det för att ledningen kan behöva ändras eller flyttas, för att Miljöbalkens krav på miljöhänsyn ska kunna uppfyllas.

– Det är beklagligt att vi missat att tillståndet löpt ut, säger Cementas miljöchef Kerstin Nyberg till P4 Gotland.

Hon säger att Cementa genomfört ett samråd med markägare och andra potentiellt berörda och bolaget kommer att lämna in en ansökan i början av oktober.

Cementa säger vidare att ledningen är en befintlig ledning som går på industrimark och bedömningen av länsstyrelsen är att det inte är en betydande miljöpåverkan, enligt Kerstin Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".