Kultingar
Kultingar som snart ska sluta dia. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Grisbonde: Varför ska vi bara jaga mer kilo fläsk?

2:45 min

Staffan Olofsson i Eskelhem tror inte att Jordbruksverkets förslag att låta kultingar dia kortare tid än idag ökar lönsamheten för svenska grisbönder.

Syftet med förslaget är enligt Jordbruksverket att öka grisköttproduktionen, öka konkurrenskraften för svenska bönder och att slita mindre på suggorna som då kan få fler och tätare kullar.

– Jag tycker inte att man ska jaga att man hela tiden ska ha mer och mer kilo fläsk. Det måste finnas andra ställen att finna en lönsamhet på. Rationellare uppfödningsmetoder eller att man i försäljningsledet kan få ut mer per kilo fläsk, säger Staffan Olofsson.

Om Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter för grisuppfödning blir verklighet skulle Staffan och andra grisbönder kunna avvänja smågrisarna i snitt en vecka tidigare, och en del redan vid tre veckors ålder vilket redan är tillåtet i andra EU-länder. Förutom att han då skulle behöva bygga om sina stallar så ser han en risk att det skulle öka behovet av att ge antibiotika till svaga och sjuka djur.

– Väger de under åtta kilo får man problem att klara avvänjningen. De blir veka och får diarré.

Staffan Olofsson tror inte heller att förslaget skulle öka lönsamheten i hans företag.

– Då måste man bygga helt nya stallar för att man ska kunna ta bort smågrisen tidigare. Så det blir en dyrare byggnation, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".