Bo Björkman.
Bo Björkman (S) styrelseordförande Gneab Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Tingsrättens arbetsbelastning försenar Gneab-processen

1:54 min

Regionens näringslivsbolag Gneab går back och fortfarande är inte skadeståndsprocessen avslutad, mellan regionen och tre av Gneabs tidigare företrädare.

Gotlands näringslivs och etableringsservice AB, Gneab, lever egentligen lite på övertid. Bolagets ändamål är att se till att det finns lokaler för industri, hantverk och handel, genom att förvärva fastigheter, bygga eller förvalta lokaler. Men hela Gneabs fastighetsbestånd har avyttrats.  I bolagets balansräkning står det noll på raden för "materiella anläggningstillgångar", byggnader och mark.

Tingsrätten överbelastad

Inga anställda. Men ett minus på 244 000 kronor i årsredovisningen för 2016. Dotterbolaget Inspiration Gotland AB har fått ta över uppgifter från Gneab. Det finns ett beslut fattat av ägaren - Region Gotland - att bolaget Gneab ska likvideras och dotterbolagen överföras till Region Gotland. Men så länge skadeståndskravet, riktat mot tre tidigare företrädare för Gneab, inte fått sin rättsliga prövning, lever bolaget.

Och det kan ta tid innan tingsrätten tar sig an ärendet. Enligt Bo Björkman socialdemokratisk styrelseordförande i Gneab beror förseningen på att Tingsrättens arbetsbelastning är hög.

17 miljoner

Gneabs ägare - Region Gotland - beslutade 2015 att förändra bolagsstrukturen efter den omdiskuterade försäljningen då bolagets största tillgång - industrilokalen Hantverket 1 - såldes på ett sätt som ansågs vara så oacceptabelt att det förre regionrådet Åke Svensson fick avgå. Han och två andra företrädare krävs på 17 miljoner kronor för att försäljningen skedde till det pris den gjorde.

De tre polisanmäldes också för trolöshet mot huvudman, men förundersökningen om de misstankarna är nedlagd; åklagaren ansåg att det inte gick att bevisa att fastigheten sålts till underpris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".