Helen Simonsson Stenkonservator och arkeolog, Riksantikvarieämbetet
1 av 3
Helen Simonsson Stenkonservator och arkeolog, Riksantikvarieämbetet Foto: Stina Kätting
Kristi hjälpe, står det över dörren på Knuds kirke på Bornholm
2 av 3
Kristi hjälpe, står det över dörren på Knuds kirke på Bornholm Foto: Helen Simonsson
Knuds kirke, Bornholm
3 av 3
Knuds kirke, Bornholm Foto: Helen Simonsson

Gotländsk arkeolog hittade okänd runsten på semestern

1:07 min

Den gotländska arkeologen och stenkonservatorn Helen Simonsson upptäckte att runstenen i Sankt Knuds kyrka på Bornholm inte fanns med i något register.

Helen Simonsson var på semester med familjen och lade som vanligt ut bilder på kyrkor och stenar. När hon kom hem och inboxen på Riksantikvarieämbetet var full av frågor insåg hon att just den här runstenen, som sitter över dörren till vapenhuset i Sankt Knuds kyrka på västra Bornholm, inte hade blivit registrerad i den stora nordiska databasen för runor.

Jag hade inte en tanke på att det kunde vara så eftersom den sitter så väl synligt, säger hon.

Det kan också ha varit för att runtexten blivit ifylld med färg långt senare vilket gjorde att inskriptionen inte såg autentisk ut. Simonssons kollega Laila Kitsler Åfelt, åkte dit och 3D scannade den för att runologen Magnus Källström skulle kunna se formen på ristningarna utan att störas av färgskiftningar. Stavningen och utformningen av runor och dekor visar att den är åkta och från 1000-talet eller lite senare. Texten på stenen lyder 'Krist hjälpe', vilket förmodas ha åtföljts av 'hans själ'. Resten av stenen kan vara en del av själva kyrkomuren.

Riksantikvarieämbetet startade redan på 1600-talet och stenen har funnits noterad tidigare men fallit bort ur registren. På Danmarks nationalmuseum, som har hand om de danska runregistren är man mycket förvånade att stenen inte fanns med.

Danmarks Radio om Helen Simonssons fynd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".