Viklau Madonnan på Historiska Museet i Stockholm
Foto: Katarina Nimmervoll/Statens historiska museum

Hör hela intervjun om handeln med reliker på medeltiden

5:11 min

Vad var intressant för Viklau-borna att ha för typ av skelett-del i sin madonna på 1250-talet? Professorn Lena Liepe, guidar i relik-rankingen på medeltiden.

- Där var en hierarki av helgonens ben, säger Lena Liepe och förklarar att mest förnäma av helgonen var apostlarna, när det gäller att vända sig till någon i tillbedjan i hopp om att få hjälp av det himmelska. Reliker från de bibliska figurerna och de stora internationella helgonen var också förnäma, förklarar Lena Liepe.

Redan på medeltiden visste man att det cirkulerade falska reliker.

-Det var kommers tidigt med falska reliker tidigt på medeltiden och det fanns stora pengar i relikhandeln för den som hade tillgång till bensamlingar som man kunde utge för att vara reliker, säger Lena Liepe.

När det gäller benbiten som hittats i Viklaumadonnan gjordes ingen DNA-analys. Det är alltså inte klarlagt vilken typ av ben det rör sig om; djur eller människa, men att benbiten är 3 500 år gammal har slagits fast genom analys med C14-metoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista