Samhall
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

LO-förbunden varslar om konflikt på Samhall

2:02 min

Sju LO-förbund varslar om konflikt på Samhall. Arbetsgivarorganisationen och de berörda facken är oense om hur man ska satsa på de som tjänar minst.

Det här är inte första gången som LO tar till stridsåtgärder när det gäller låglönesatsningen, men den här gången känns det principiellt extra viktigt säger Mikael Nilsson som är ombudsman för ett av LO-förbunden, IF Metall på Gotland.

– De som jobbar på Samhall kanske inte har de högst värderade yrkena men de är värda precis lika mycket som alla andra.

Samhall ska erbjuda arbete åt personer med funktionsnedsättning som har svårt att få andra jobb, till exempel inom verkstad och städ. De flesta som arbetar på Samhall har löner under 24 000 kronor i månaden.

I grunden har fack och arbetsgivare kommit överens om en låglönesatsning som innebär att de företag där det finns anställda som tjänar mindre än 24 000 ska få extra löneökningar. Men i det här fallet är de är oeniga om hur satsningen ska fördelas. Allt ska läggas på grundlönen tycker facket, medan arbetsgivaren vill lägga en liten del av låglönelyftet på ett tillägg på de som utvecklas mest och kan göra fler arbetsuppgifter.

– Det kanske inte är de grupper vi vill satsa på som får spetskunskaperna och utvecklas mest. Och vi vill att det ska träffa rätt, säger Mikael Nilsson.

Om parterna inte kommer överens senast onsdag nästa vecka inför facket övertids- och nyanställningsblockad på Samhall. Om de fortfarande inte är överens den 17 oktober blir det strejk bland annat vid ett antal verkstäder runt om i landet, men i en första omgång berörs inte de drygt 200 anställda på Samhall Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".