Stefan Svensson vid potatissorteringen
1 av 2
Stefan Svensson (närmast) vid potatissorteringen. Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio
Jörgen Thomsson och Jörgen Nilsson packar palsternackor.
2 av 2
Jörgen Thomsson och Jörgen Nilsson packar palsternackor. Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio

Mycket regn hotar rotfruktsskörden

2:00 min

Att det kom ovanligt mycket regn under september har gjort det besvärligt för lantbrukarna att skörda potatis, morötter, kålrötter och palsternackor.

Många lantbrukare vittnar om besvär att skörda sina rotsaker. En morotsodlare berättar för P4 Gotland att han varit tvungen att sätta ut pumpar för att få bort vattnet från åkern när en kanal svämmat över.

Ännu håller skörden en bra kvalité, men nu visar väderprognoserna att det är mer regn att vänta i slutet av veckan och blir det mycket regn och grönsakerna blir kvar i den våta jorden är det risk att kvalitén försämras och att dom ruttnar bort.

Stefan Svensson som driver Rosendal och Norrbys i Follingbo berättar om svårigheter att skörda potatisen, som bör vara upptagen runt den 5 oktober för att inte förstöras av regn och frost.

Jörgen Thomsson som driver Mickelgårds i När i packhuset där kålroten just nu sorteras och packas. Han berättar i ljudklippet att det varit en besvärlig höst för skörden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".