Huset tömt på selenekollektivet i Alva. Gunnel Knutas Mona Edström blickar framåt.
1 av 5
Huset tömt på Selenekollektivet i Alva. Gunnel Knutas Mona Edström blickar framåt. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Selenekollektivet. Alva.
2 av 5
Selenekollektivet i Alva. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
Diplom "Årets vårdgivare"
3 av 5
Diplom Selenekollektivet "Årets vårdgivare 2015" Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
Dokumentation över 13 års verksamhet på Selenekollektivet.
4 av 5
Dokumentation över 13 års verksemhet på Selenekollektivet. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Selenekollektivet i Alva tomt.
5 av 5
Selenekollektivet i Alva tomt. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Selenekollektivet i Alva har stängt

1:57 min

Gotland har inte längre något behandlingshem för missbrukande kvinnor. Selenekollektivet i Alva har stängt. Lokalerna ekar tomma nu.

Den sista kvinnan har lämnat behandlingshemmet. Ägarna valde att avveckla verksamheten efter tretton år. Det är med vemod de tömmer huset nu; Mona Edström och Gunnel Knutas.

Selenekollektivet i Alva har haft sex platser för kvinnor med missbruk. I den gamla nedlagda affären har de fått behandling; hjälp att komma bort från destruktiva livsmönster och från missbruk av alkohol eller narkotika.

Under de nästan 13 år som behandlingshemmet varit igång har cirka 115 kvinnor fått vård, varav drygt 30 kvinnor från Gotland. Ägaren, föreståndaren Mona Edström tycker att det är tråkigt att det nu uppstår ett tomrum i behandlingsvården för kvinnor på Gotland, men huset i Alva ska säljas.

I packningen när huset töms finns ett diplom som Selenekollektivet fick 2015 från Svenska vård; Årets vårdgivare, för att i familjär stämning ha byggt upp nära och bärande relationer med klienterna, där man ser till individuella behov.

Selénekollektivet har varit ett personalkooperativ, där ägarna inte strävat efter stora vinster, förklarar Gunnel Knutas.

-Vi hade ju inte tänkt att vi skulle tjäna pengar på folks dåliga mående. Om folk kunde komma härifrån och må bättre så var det ett plus för oss.

Ett år ville ägarna ta reda på vilka vinster för samhället det innebar att kvinnorna som behandlats kommit ur sitt missbruk. De lät utreda kostnader som sannolikt uppstått om kvinnorna fortsatt i missbruk; utgifter i rättsväsendet, vården tex. De upprättade ett socioekonomiskt bokslut som visade en vinst för samhällsekonomin på nio miljoner - fast företagets bokslut visade minus det året.

De tre ägarna nu av olika personliga skäl bestämt sig för att avveckla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".