I tjänst i många gotländska hushåll - fettratten
1 av 2
I tjänst i många gotländska hushåll - fettratten Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio
Susanne Bjergegaard Pettersson chef för vatten och avloppsavdelningen
2 av 2
Susanne Bjergegaard Pettersson chef för vatten och avloppsavdelningen

Fett i avloppen är ett stort problem

1:51 min

Region Gotland delar ut speciella fett-trattar till de gotländska hushållen för att fett och olja inte ska hällas i slasken och stoppa igen rören.

2.5 miljoner kronor kostar det regionen varje år att spola rent avloppsrör för att få bort till exempel fett som fastnat i rören. 

Den speciella fett-tratten eller miljötratten som den kallas ska skruvas direkt på en pet-flaska, och flaskan är fylld med överblivet matfett kastas den i brännbart, istället för att fettet ska hamna i slasken.

Redan 2015 köpte region Gotland in trattar för att utbilda dem som gör studiebesök vid reningsverket. I början på året bestämdes att trattarna istället ska delas ut till de hushåll som vill ha. Ett sätt att uppmuntra gotlänningarna till mer miljömedvetenhet kring det här.

Ungefär 2 500 trattar har delats ut under de här två åren, och det har kostat runt 37 000 kronor.

– Vi ser det här som en kampanj på att ledningarna skall hålla en längre tid säger Susanne Bjergegaard Pettersson, chef för vatten och avloppsavdelningen.

I London har ett kolossalt fettberg proppat igen kloakledningar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".