trekammarbrunn enskilt avlopp
1 av 2
Trekammarbrunn i enskilt avlopp. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio
Carin Södergren
2 av 2
Carin Södergren, arbetsledare på Klart vatten. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Hälften av Gotlands enskilda avlopp underkända

1:51 min

Hälften av Gotlands 14 000 enskilda avlopp måste byggas om. I dagarna får ytterligare drygt 800 fastighetsägare, som i dag saknar godkänt avlopp, ett brev från regionen.

– Just nu har vi suttit och tittat på alla fastigheter i socknarna Hellvi, Rute, Bro, Fole och Stenkumla. Så i oktober så kommer de fastighetsägare där som inte har godkända avloppslösningar, eller att vi saknar information om deras avloppsanläggning, de kommer att få ett utskick ifrån oss. Och vi vill att de tar kontakt med oss och reder ut vad som gäller. 

Carin Södergren är arbetsledare på Klart vatten; ett projekt som Region Gotland drog igång 2009, för att inventera de 14 000 enskilda avlopp som finns på ön. Alltså sådana som inte är kopplade till det kommunala avloppsnätet.

Socken för socken går Carin Södergren och hennes kollegor igenom arkiv och fastighetsregister. Om de inte hittar några uppgifter om en godkänd avloppsanläggning, får fastighetsägaren ett brev från regionen. 

– Med utskicket vi kommer att göra nu i höst så har vi gjort utskick till 53 av Gotlands 92 socknar, säger Carin Södergren. 

Av dem som ni har gått igenom hittills, hur många är det som har godkända avlopp respektive inte godkända? 

– Generellt sett brukar vi säga att 50 procent av avloppen i en socken behöver göras om. 

Den vanligaste bristen är att det inte finns någon godkänd rening efter slamavskiljaren. Att avloppsvattnet leds ut till ett dike eller att man bara har ett rör ut i marken. 

Den som saknar godkänt avlopp och har fått ett brev om det, har först två år på sig för att ansöka om tillstånd för ett nytt avlopp - och sen ytterligare två år på sig för att bygga det nya avloppet. 

Vad händer om man inte åtgärdar sitt avlopp? 

– Då får man ett förbud på att använda det. Och bryter man mot förbudet får man ett vitesföreläggande. 

Hittills har ett hundratal enskilda avlopp på Gotland belagts med förbud. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".