Campus Gotland, Uppsala Universitet. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Historieutbildningar kan försvinna från Campus Gotland

2:42 min

Förslaget att lägga ner distansutbildningar i historia är en del av universitetsledningens satsning på fler helårsstudenter i Visby.

Idag pluggar cirka 100 helårsstudenter historia vid Campus Gotland, nästan alla på distansutbildningar. Men ledningen för Uppsala universitet har satt upp som mål att antalet campusstudenter på plats i Visby ska öka från dagens 950 helårsstudenter till 1 500 fram till år 2021. Samtidigt ska antalet distansstudenter minska.

Därför föreslås nu att historieutbildningarna på distans ska läggas ner. Åke Sandström som är professor i historia vid Campus Gotland är besviken:

– Det är tråkigt för Gotland att inte ha professionella historiker på plats. Det är en kompetens man förlorar och man kan tycka att historiker hör hemma på ön lika mycket som till exempel arkeologer.

I slutet av oktober väntas den så kallade fakultetsnämnden fatta beslut om framtiden för historieutbildningarna på Campus Gotland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".