Klintebys stenbrott
Foto: Gunnar Britse

SMA Mineral vill ha ännu större brott vid Klintebys

2:15 min

SMA Mineral vill bryta kalksten i mycket större omfattning än de sagt tidigare i Klinte. Nu handlar det om upp till 900 000 ton sten per år.

– Cirka 100 hektar kommer vi att bryta på för de här 900 000 årstonen.
Hur stort är det här jämfört med er verksamhet i Stucks?
– Det blir ungefär i samma storlek som i Stucks, säger Thomas Mårtensson, platschef SMA Mineral Gotland.

SMA Mineral tog i våras över täktverksamheten i Klintebys, men det bolaget nu vill ansöka om är ungefär 10 gånger mer omfattande än vad man har tillstånd för idag.

Anledningen till de större planerna är att SMA Mineral behöver sten för att täkten i Stucks i Bunge står still på grund av de pågående rättsprocesserna i Högsta domstolen och Mark- och miljööverdomstolen och att det har blivit Natura 2000-område, säger Thomas Mårtensson.

– En stor anledning är för att det varit svårt att få igenom vår ansökan för vår verksamhet på norra Gotland i samband med Natura 2000-bildandet och nu att de vill göra nationalpark. Vi har ökat på lite grann, säger Thomas Mårtensson.

I det underlag som bolaget har skickat in till Länsstyrelsen står det att kalkstenen är av hög kvalité och att naturvärdena på fastigheten är relativt låga, även om det finns arter som är skyddsvärda.

Sammantaget bedömer SMA att Klintebys är den mest lämpade platsen för kalkbrytning.

– Det ser ju så ut med både vatten runt i kring och naturvärdena. Det är inte alls så rikt som på bland annat Stucks och på norra Gotland. Så det bör ju lämpa sig bättre där än på norr, säger Thomas Mårtensson.

En mer omfattande stenbrytning innebär också mer transporter. SMA Mineral räknar med 70-90 lastbilar per dag, som ska ut på länsväg 141 och ned till hamnen i Klintehamn. Det krävs också nya tillstånd i hamnen.

– I dagsläget har vi fått på prov att få lasta ut 100 000 ton. Vi hoppas att det går på ett bra sätt så att man i framtiden kan få utöka den. Göra en ny ansökan att få lasta ut mer i Klinte. Det är vår förhoppning. säger Thomas Mårtensson, platschef på Gotland för SMA Mineral.

Den 24 oktober har bolaget samråd för allmänheten och myndigheter innan man söker nytt tillstånd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".