John Jakobsson och Ann Wolff
1 av 3
John Jakobsson inspireras av Ann Wolff Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
John Jakobssons konstverk "Den vidrige".
2 av 3
John Jakobssons fascineras av kryptozoologi. Här "Den vidrige". Foto: Privat
John Jakobssons glaskonst
3 av 3
Foto: Privat

Johns kryptiska fantasivarelser tar form i Ann Wolffs ateljé

7:11 min

Skulptören John Jakobsson ser fram emot att få utveckla sin konst i glaskonstnären Ann Wolffs ateljé genom hennes assistentstipendium på 100 000 kronor.

Själv gör han gärna fantasifulla varelser utifrån kroppsdelar, till exempel krypande avhuggna händer med öron på, maneter som vuxit ihop eller en kanin med två huvuden.

Han kallar det för kuriositeter och inspireras av kryptozoologi, en vetenskap om djur vars existens inte är bevisad, utan grundar sig på hörsägen.

– Jag har alltid varit intresserad av pseudovetenskaper och när jag var liten läste jag gärna de små faktarutorna i historieböckerna. Om jag inte blivit konstnär hade jag nog blivit heltidsnörd!

John Jakobsson ska nu utveckla sina skulpturer genom stipendiet på 100 000 kronor ur Ann Wolff Foundation. I hennes ateljé kommer han få utnyttja både teknik och Ann Wolffs egen erfarenhet och kunskap för att skapa glasskulpturerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista