Lars Siggelin Hassela
Foto: Amanda Heijbel/Sveriges Radio

Lasse Siggelin: För mycket ekonomi och för lite pedagogik

2:57 min

Lars Siggelin som startade Hassela i Klintehamn 1982 och drev verksamheten fram till 2014, är inte förvånad över att verksamheten läggs ner.

– Jag tänker på de ungdomar som kommer dit i förhoppning att livet ska bli bra, och efter de rapporter som varit blir jag bedrövad, säger Lars Siggelin.

Under sin glansperiod var Hassela en stor aktör i Klintehamn med som mest 100 ungdomar och en omsättning på 100 miljoner. Sen dess har verksamheten gått ner och han tycker att det egentligen är rätt att den läggs ner.

Efter alla rapporter som kommit tycker Siggelin att det är skönt att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fattat beslutet att stoppa verksamheten.

Lars Siggelin tycker att fokus har legat för mycket på ekonomi och för lite på pedagogik på Hassela i Klintehamn. 

– Strukturerna i samhället för hur man ska handskas med barn och unga som är placerade, har förändrats under 30 år och det har blivit allt mer institution av den familjeverksamhet vi började med, säger han.

Mer om Hassela Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".