Möte om stenbrytning i Klintehamn.
Miljöpartiets Isabel Enström, Elisabeth Wanneby och Daniel Heilborn svarade på frågor under mötet. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Planer på stenbrytning skapar oro för vattnet

2:23 min

Hur påverkas grundvattnet om planerna på kraftigt utökad stenbrytning på mellersta Gotland blir verklighet?

Oron för detta var stor bland de cirka 100 gotlänningar som deltog i ett möte i Klintehamn i går kväll, som Miljöpartiet arrangerade. 

– Ja, jag sitter här och är lite chockad och ledsen för att jag inte har insett hur stort det är, sa Beatrice Bandergård från Väte som precis som så många andra oroade sig för hur vattnet kommer att påverkas om planerna blir verklighet. 

Bakkgrunden till mötet är att Sveriges geologiska undersökning, SGU, har föreslagit att ett område på 3 600 hektar, på mellersta Gotland, pekas ut som riksintresse för mineralbrytning. Dessutom har företaget SMA mineral meddelat att man tänker ansöka om en kraftig utökning av stenbrytningen i Klinte.

– Vi vill informera de boende här om vad som är på gång, förklarade Daniel Heilborn som representerar Miljöpartiet i tekniska nämnden. 

Heilborn befarar att flera vattentäkter i området nu är hotade. 

En annan besökare på mötet var Per-Erik Eriksson, som bor i Lilla Snögrinde i Klinte, trehundra meter ifrån det ena av de två stenbrott som SMA vill tiofaldiga sitt uttag från. 

– Jag har egen brunn och vi har varit av med vattnet förut. Och det är inte alls roligt. 

I perioder när mycket sten hämtas från brottet är det jobbigt att bo så nära. 

– Vi har bara ett par, tre meter till vägen och det är väldigt jobbigt ibland. Och det kommer ju att bli ännu jobbigare om de ska köra en sex-sju bilar i timmen. 

På frågan om varför ingen från stenindustrin var inbjuden till mötet, svarade Daniel Heilborn: 

– Vi har varit väldigt öppna med att vem som helst får komma hit, vi har annonserat och det har varit mycket artiklar i tidningarna, alla har varit välkomna. De hade gärna fått komma hit och diskutera frågan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".