Korridor i boende för flyktingungdomar. Foto: Frida Fernqvist
Korridor i boende för flyktingungdomar. Foto: Frida Fernqvist

Mindre statliga pengar till boenden för ensamkommande

2:08 min

Lars Olofsson som är enhetschef inom socialtjänsten på Region Gotland säger att han hade önskat större ekonomiska ramar för ensamkommande.

Den 1 juli sänktes det statliga bidraget till kommunerna för mottagandet av ensamkommande unga med mellan 30 och 60 procent beroende på deras ålder.

Lars Olofsson är chef för socialtjänstens enhet för ensamkommande barn och säger att det här förändrar förutsättningarna för regionens mottagande.

– Mindre ekonomiska ramar gör att vi måste vara betydligt försiktigare med hur vi investerar. Vi får se över hyror, personalkostnader, beläggning och hur många man kan vara.

– Jag hade önskat att det fanns större ekonomiska ramar för den här verksamheten. Ju bättre integration vi har, desto bättre blir resultatet för dem som kommer.

Hanna Ogestad är chef för regionens avdelning som driver hvb-hem och stödboenden för ensamkommande unga. Hon säger att de minskade ersättningarna från staten och att det kommer allt färre unga hit har gjort att man fått se över sina kostnader för boendena.

– Vi har gjort en minskning i personalgruppen. Det är svårt att planera hur mycket personal och vilka lokaler vi behöver. Det här skapar en ovisshet.

– Vår stora utmaning är att försöka styra en verksamhet som påverkas så mycket av yttre beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".