Turistbyrån. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Personalen på Inspiration Gotland mår dåligt

Ett skyddsombud på regionens bolag Inspiration Gotland slår larm till Arbetsmiljöverket om bristfällig information, stress och oro bland personal efter beskedet om att bolaget ska avvecklas.

Personalen uppges ha fått bristfällig information om vad som händer, vilket skapar stress. Tre medarbetare har varit sjukskrivna under sommaren 2017, mycket till stor del beroende på press och oro på arbetsplatsen.

Men VD Ola Matsson säger till P4 Gotland att endast en anställd varit långtidssjukskriven på grund av arbetsrelaterade problem.

- Däremot var ytterligare en person sjukskriven till följd av problem på arbetsplatsen, men bara i tre dagar.

 Flera anställda ska också ha känt sig utsatta för kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Något som  Ola Matsson ställer sig oförstående till.

Två arbetsskadeanmälningar har gjorts sedan juni 2017. Och fem medarbetare ska enligt facket ha fått fysiska följdsjukdomar som konstaterats vara psykosomatiska pga stress, oro och rädsla på arbetsplatsen.

Ola Matsson bekräftar att  det varit två arbetsskadeanmälningar sedan i somras, men  uppgiften om de fem som skulle ha fått fysiska sjukdomar finns det inget som styrker, hävdar han.

Trots tidigare uppmaningar och påpekanden om problemen med arbetsmiljön har det inte blivit några förbättringar av arbetsmiljön vid Inspiration Gotland enligt skyddsombudet, som nu vänt sig till Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista