Monica Norberg
Monica Norberg. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

God man: Ensamkommande 18-åringar försökte ta sina liv

2:27 min

Situationen för de ensamkommande 18-åringarna blir allt mer pressad. Monica Norberg var god man åt en kille som nyligen gjorde ett självmordsförsök.

I samband med myndighetsdagen tvingas de ensamkommande ungdomarna lämna regionens boenden. Det sker ofta samma dag de fyller 18, då ansvaret för dem går över till Migrationsverket.

Monica Norberg som tidigare varit god man åt flera ensamkommande killar som nu fyllt 18 och har fått uppleva deras desperation på nära håll. Självmordsförsöket skedde en vecka efter att han fått flytta ut från regionens boende eftersom han fyllt 18 och i samma veva fått ett första avslag på sin asylansökan.

– Han insåg att vad ska han leva för? Avslag, ingen släkt att komma hem till. Var ska han bo? Och överklagandetiden ligger på minst åtta månader, säger hon.

– Det finns mycket ändå att leva för, men jag kan förstå varför de väljer en sån lösning, tyvärr.

Efter självmordsförsöket skickades killarna vidare till psykiatrin, men där hänvisade de till Migrationsverket. Monica och en kompis fixade en soffa åt killarna att sova ut på och nu försöker de turas om att se till att det alltid finns någon hos dem, dygnet runt.

I sin desperation skrev Monica till socialnämnden med en vädjan att låta 18-åringarna bo kvar på regionens boenden under hela asylprocessen istället för att de ska välja mellan att skickas till ett av Migrationsverkets boenden, ofta på fastlandet, eller tvingas försöka fixa något på egen hand på Gotland.

– Jag kan ta ett avslag, men inte behandlingen av killarna, säger Monica Norberg.

– Låt dem bo kvar på regionens boenden, det är ändå en trygghet där det finns personal som frågar hur de mår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista