Gotland kapar inte el-kabeln

Hur ön ska bli självförsörjande på förnybar el utredes och ett första svar väntas i mars. I Skåne har den lilla byn Simris kopplats bort från elnätet.

Under Almedalsveckan fick Energimyndigheten uppdraget av energiminister Ibrahim Baylan att ta fram en förstudie om hur Gotland kan användas som pilot i omställningen till ett förnybart energisystem i Sverige. 

Samtidigt har den lilla byn Simris i Skåne gått före och nu kopplat bort sig från det ordinarie elnätet, för att bli självförsörjande på förnybar el. Så långt kommer det dock inte att gå för Gotlands del, säger Mattias Eriksson som arbetar med förstudien på Energimyndigheten. 

– Förutsättningarna för Simris och Gotland är helt olika. Simris är ett lokalt samhälle på runt 200 invånare medan Gotland är en hel ö med nära 60 000 invånare.

Mattias Eriksson har under hösten träffat flera aktörer, bland andra elproducenter, besöksnäring, areella näringar, Cementa, Campus Gotland med flera. Och han är positiv till att Gotland ska lyckas ställa om. 

– Förutsättningarna är goda. Gotland har kommit långt på många håll och det finns bra kompetens och ett stort intresse för vårt uppdrag. Det är viktiga förutsättningar för att vi ska lyckas göra något riktigt bra till den 30 mars, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista