Socialdirektör Marica Gardell. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland Sveriges Radio
Socialdirektör Marica Gardell. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland Sveriges Radio

"Omöjligt att låta 18-åringarna bo kvar på regionens boenden"

1:01 min

Det är Migrationsverket som ansvarar för de ensamkommande ungdomarna som hunnit bli 18, säger regionens socialdirektör Marica Gardell.

Flera ensamkommande ungdomar som fyllt 18 har den senaste veckan försökt ta sina liv på Gotland. Monica Norberg, som varit god man åt en av killarna, vädjar till socialtjänsten att låta 18-åringarna bo kvar på regionens boenden tills de får besked om uppehållstillstånd. Men det är inte möjligt, säger Marica Gardell, regionens socialdirektör.

– Vi kan inte och vi får inte, säger hon.

– Ersättningen från Migrationsverket är också kopplad till att man är under 18 år och är i asylprocessen eller har fått permanent uppehållstillstånd och har behov av att bo kvar hos oss.

Marica Gardell säger att det på Gotland och över hela landet blir svårt att stå upp för att man är en bra socialtjänst eftersom många ändå kopplar ansvaret till kommunerna och regionerna.

– Men vi har varken laglig eller formell rätt att ha dem kvar i våra boenden, hur gärna vi kanske än vill, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista