Bulhus på Södertorg i Visby
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Stopp för rivning av hus i Visby innerstad

1:21 min

Länsstyrelsen upphäver beslutet att ge rivningslov för ett äldre bulhus vid Södertorg i Visby innerstad.

Vi kan inte se att det finns stöd för rivning

Det var i april som byggnadsnämnden beviljade rivning av ett bulhus på Södertorg 23. Nämnden tyckte att de kunde göra det med stöd av det som kallas liten avvikelse från detaljplanen. Nu har länsstyrelsen prövat om byggnadsnämnden haft stöd för det.

"Särskilt värdefull byggnad"

Länsstyrelsen säger att det i byggnadsordningen, som är en del av detaljplanen för Visby innerstad, står att rivning är olämpligt och ska undvikas.

Dessutom är bulhus utpekade i byggnadsordningen som särskilt värdefulla byggnader, skriver länsstyrelsen.

Länsstyrelsen: Risk för riksintresset

Länsstyrelsen anser också att också att huset är betydligt äldre än från år 1870 som byggnadsnämnden utgått från. De bedömer att en rivning kan medföra risk för påtaglig skada på riksintresset Visby innerstad.

"Eftersom hela Visby innerstad är riksintresse för kulturmiljö och ett världsarv har man som fastighetsägare ett ansvar för att vårda detta."

– Detaljplanen och byggnadsordningen är väldigt tydliga i sina skrivningar om rivningslov och vi kan inte se att det finns stöd för ett sådant beslut, säger Thomas Persson, enhetschef på Länsstyrelsen Gotland i en första kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista