Gömda
Gömda på Gotland. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Region Gotland stoppar matpengar till papperslösa

2:17 min

Från och med oktober har socialtjänsten stoppat utbetalningen av matpengar till gömda familjer som lever här utan uppehållstillstånd.

Diskussion i P4 Gotland efter 15-nyheterna

I våras rapporterade P4 Gotland att regionen betalade ut så kallad matnorm till papperslösa. Som ensamstående kan man få drygt 1700 kronor i månaden till mat och för en familj på två vuxna och ett barn kan det handla om cirka 4000 kronor per månad. Det är betydligt lägre än riksnormen för försörjningsstöd.

Men under våren fick två familjer som lever här utan uppehållstillstånd besked om att de i höst inte längre skulle få några pengar från regionen.

– Vi kom fram till att betala ut stödet i tre månader till men att sedan ge dem ett avslag från oktober, säger Mari Bergström som är enhetschef på stöd- och försörjningsenheten.

Familjerna har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten, som ännu inte har kommit med någon dom. Däremot har det kommit en dom i Högsta förvaltningsdomstolen där en kvinna med tre barn som levt gömda i norra Sverige i flera år inte har rätt till försörjningsstöd. Men det finns inget generellt förbud för kommuner att ge ekonomiskt bistånd till papperslösa.

I våras hänvisade socialtjänsten till barnperspektivet i socialtjänstlagen när de valde att betala ut matpengar till familjerna.

– Det är ju ändå upp till varje kommun att göra en individuell prövning i det enskilda ärendet. Men vi försöker att rätta oss efter domar som kommer, så att vi är så lika som möjligt i Sverige, säger Mari Bergström.

– Det är klart att vi ska ha ett barnperspektiv men att leva på de här matpengarna månad efter månad är också väldigt snålt. Det är bättre på sikt att familjen försöker hitta en annan lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".